Camera Hiperbara

Infertilitatea si terapia hiperbara

Noutăți 9 Iunie 2021

Se estimează că infertilitatea afectează 15-20% din populația lumii, atât bărbați, cât și femei. Terapia de oxigenare hiperbară (HBOT) poate fi utilizată în prevenire și tratament, deoarece hiperoxia pe care o generează a demonstrat beneficii asupra stresului oxidativ, angiogenezei și inflamației.

          La femei, ar putea stimula ovogeneza, scădea inflamația asociata endometriozei și îmbunătăți calitatea ovocitelorLa  bărbați, ar contribui la disfuncția erectilă vasculară, la îmbunătățirea metabolismului  spermatozoizilor, inclusiv la mobilitatea acestora și la leziunile ischemice / sindroame de reperfuzie  care afectează țesutul testicular.

               Într-un studiu clinic efectuat în noiembrie 2018, acțiunea HBOT a fost evaluată la pacienții cu disfuncție erectilă cauzată de deficiențe micro și macrovasculare. Disfuncția erectilă s-a îmbunătățit cu 88%. Au existat efecte asupra fluxului în patul vascular al penisului și 80% dintre pacienți au raportat rezultate pozitive în funcție de întrebările globale de eficacitate. Prin urmare, HBOT reverseaza patofiziologia si imbinatateste  perfuzia penisului1

               O altă cauză a infertilității masculine poate fi calitatea scăzută a spermei. În 2010, a fost efectuat un studiu pe un grup de 10 pacienți care au fost tratați fără succes pentru  oligospermie pirn alte metode. Pacienții au fost tratați în sesiuni de 90 de minute, iar capacitatea metabolică a fost evaluată în funcție de mobilitate. În ceea ce privește rezultatele obținute, s-a constatat că HBOT a crescut mobilitatea în toate probele și a scăzut pH-ul. Acest lucru a indicat acumularea de acizi –produsi ai metabolismului celular, ceea ce implică o creștere a ratei metabolice. 2

               La femei, oxigenoterapia hiperbară poate avea un efect asupra implantării cu succes a embrionului, stimulând vascularizația și perfuzia țesuturilor, așa cum s-a demonstrat într-un studiu realizat de Mitrovic și colab. În 20063.

Infertilitatea feminină se poate datora și disfuncției ovariene. Într-un studiu realizat de Pineda și colab., HBOT a fost administrat unui lot de femei cu disfunctie ovariana . În 4 cazuri s-a realizat stimularea ovariană cu o creștere a hormonului anti-Müllerian (legat de ovulație) după 20 de ședințe. Acest studiu a arătat că ședințele hiperbarice de oxigen pot crește nivelurile serice de AMH, cu o creștere semnificativă de 116% într-un caz4.

Patologiile  inflamatorii, de exemplu, endometrioza, reprezintă 30% din cauzele infertilității. S-a demonstrat că HBOT scade inflamația țesuturilor prin reglarea stresului oxidativ și stimulează expresia enzimelor antioxidante. Acesta este motivul pentru care oxigenoterapia hiperbară ar putea fi utilizată pentru a trata infertilitatea și ca tratament adjuvant în fertilizarea asistată.

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29773856/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21388934/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16879108/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27206094/

 

Program terapie: de luni pana vineri in intevalul orar 8.00 - 18.00

Program consultatii: de luni pana vineri in intevalul orar 14.00 - 18.00

In functie de diponibilitate se pot discuta si alte variante.

Bio Barica
Camera Hiperbara

Str. Pictor Aurel Băeșu 47, Bucuresti, sector 1
Telefon: Telefon: 0749.111.402 / 031.805.99.85
office@camerahiperbara.ro

Copyright © 2017 Hypermed Care S.R.L. Toate drepturile rezervate. Design web și programare.
Camera Hiperbara pe FacebookCamera Hiperbara
pe Facebook