Camera Hiperbara

Ce este camera hiperbara?

Terapia cu oxigen hiperbar (TOHB) constă în administrarea unor concentrații mari de O2 (peste 21%), intr-un un mediu în care presiunea atmosferică este mai mare decât în mod normal. Această terapie are loc în interiorul unor camere hiperbare, care sunt special concepute pentru a rezista la presiune atmosferică ridicată și pentru a furniza pacientului un tratament adecvat prin intermediul unei surse de O2 externe.

Mecanismul de actiune al Terapiei cu Oxigen hiperbar (TOHB)


Oxigenul foarte concentrat împreună cu o presiune atmosferica peste cea normala (camera de hiperbară) au ca rezultat o creștere a presiunii parțiale de O2 la nivel alveolar (schimbul de gaz cu sânge are loc în alveole), generând o difuzie mai mare de O2 în sânge și aprovizionarea țesuturilor cu doze mari de O2 (hiperoxie) Această doză mare de O2 este diluata în plasmă, crescand în mod semnificativ cantitatea de O2 care este în mod normal transportata in principal de hemoglobina. O2 diluat în plasmă este ușor de accesat de către celulele.

Baza fizico-chimica a terapiei se bazează în principal pe două legi fizice care descriu comportamentul gazului. Pe de o parte, Legea lui Dalton arată că, la o temperatură constantă, presiunea totală a unui amestec gazos este egala cu suma presiunilor parțiale (Pp) ale fiecarui gaz în parte. Cu alte cuvinte, fiecare gaz exercită o presiune proporțională cu fracțiunea sa în volumul total al amestecului [1]. Prin urmare, atunci când se utilizează aproximativ 100% O2 la presiune de 1.4ATA , se obține PpO2 ridicată, de cateva ori ori mai mare decât în condiții normale (aerul normal respirat : 21% O2, 1.0ATA). Pe de altă parte, Legea lui Henry afirmă că gazele sunt dizolvate în lichide atunci când sunt supuse la presiuni: ceea ce înseamnă că la administrarea de O2 într-un mediu presurizat, acesta se dizolvă și se distribuie în plasmă ca și alte fluide care vin în contact cu gazul [1].Acest efect are loc odată ce cantitatea de O2 inspirat crește, generând un gradient de presiune locală în alveole, favorizând difuzia oxigenului în plasmă. Mai mult decât atât, acest mecanism este independent de transportul de O2 legat de hemoglobina (Hb), care este aproape complet saturata (~ 97%) în condiții fiziologice [1].

1. Gill, A. and C.N. Bell, Hyperbaric oxygen: its uses, mechanisms of action and outcomes.
Qjm, 2004. 97(7): p. 385-395.

 

Program terapie: de luni pana vineri in intevalul orar 8.00 - 18.00

Program consultatii: de luni pana vineri in intevalul orar 14.00 - 18.00

In functie de diponibilitate se pot discuta si alte variante.

Bio Barica
Camera Hiperbara

Str. Pictor Aurel Băeșu 47, Bucuresti, sector 1
Telefon: Telefon: 0749.111.402 / 031.805.99.85
office@camerahiperbara.ro

Copyright © 2017 Hypermed Care S.R.L. Toate drepturile rezervate. Design web și programare.
Camera Hiperbara pe FacebookCamera Hiperbara
pe Facebook