Camera Hiperbara

Oxigenoterapia hiperbară în recuperarea după paralizia facială nervoasă post-Covid-19

Noutăți 0000

Cele mai multe sechele post Covid-19 se refera la afectarea respiratorie și complicațiile pulmonare, insa există o implicarea multi-organ. Un studio retrospective care a inrolat 214 de pacienți cu Covid-19 din Wuhan a confirmat un spectru larg de deficite neurologice atat la nivelul sistemului nervos central, cât și în cel periferic.

Autorii M Zammit, A Markey și C Webb au observat o creștere accentuată a numărului de cazuri de paralizie spontană a neuronului motor inferior (al VII-lea nerv cranian- nervul facial). Acest lucru i-a determinat să efectueze o revizuire a cohortei la pacienții cu paralizie a nervului cranian VII din ianuarie 2020 până în iunie 2020.

Pacienții au fost inițial văzuți în departamentul de urgentaal Royal Liverpool Hospital, Marea Britanie. Pacienții care au fost identificați cu o paralizie izolata a nervului cranian VII au fost externați la domiciliu cu recomandari medicale și o indicatie de consult ORL in clinica de urgență.

Un pacient cu diagnostic de sindrom Ramsay Hunt a fost exclus. Toți cei 30 de pacienți rămași au locuit în Liverpool în perioada prevăzută. Vârsta medie a cohortei a fost de 48 de ani, cu un raport femeie-bărbat de 1,3: 1 și o distribuție egală între paralizii faciale de stânga și de dreapta.

Durata medie de la începutul simptomelor până la prezentarea la departamentul UPU a fost de 2,3 zile. Patru din cei 30 de pacienți au raportat o perioadă prodromală de letargie generală, frisoane înainte de paralizia nervului facial. Un pacient (3%) a raportat un episod anterior de congestie nazală.

Examinarea inițială din departamentul UPU a confirmat că nu au existat cazuri de paralizie a neuronului motor superior, fără a respecta fruntea. Scorul mediu House-Brackmann a fost de 3,5 (interval, 2-5). Imagistica CT a capului a fost efectuată la patru pacienți (13%) în situații de urgență pentru a exclude o cauză centrală a paraliziei nervoase; cu toate acestea, nu au fost detectate modificari.

Autorii au concluzionat că SARS-CoV-2 și-a demonstrat tendința de a provoca leziuni neurologice, fie direct, fie indirect. Această revizuire a seriilor de cazuri aruncă o lumină noua asupra posibilității ca virusul să provoace o paralizie a nervului cranian VII- neuronal motor inferior, cu sau fără simptomatologie prezenta COVID 19


Oxigenoterapia hiperbară în recuperarea după paralizia facială nervoasă post-Covid-19

Tratamentul de oxigenare hiperbară este un instrument adjuvant excelent în diferite procese de reabilitare neurologică și fizică. Acesta constă în utilizarea unui dispozitiv medical în care pacientul respiră concentrații mari de oxigen într-un mediu sub presiune, realizând o stare de hiperoxie care produce efecte benefice asupra organismului.
Hiperoxia produsă poate fi foarte benefică în terapia de recuperare pentru paralizia facială asociată cu Covid-19. Oxigenarea țesuturilor la nivelul nervilor faciali deteriorați poate îmbunătăți starea de hipoxie și inflamație din zonă. Se produce astfel un efect antiinflamator și o imbunatatire a țesutului nervos, reversand partial distructia și recuperand din functinalitate.

Oxigenul hiperbar activează mitocondriile celulelor deteriorate care sunt responsabile de producerea de energie sub forma de ATP, crește mitofagia sau „clearance-ul" mitocondriilor deteriorate și disfuncționale și acest lucru produce regenerarea țesutului nervos prin stimularea creșterii axonale, a fibrei nervoase sau mielinei.

În consecință, crește neuroplasticitatea la diferite niveluri și, în combinație cu terapia intensivă de reabilitare, îmbunătățește semnificativ și accelerează funcționalitatea neuromusculară. Terapia de oxigenare hiperbară produce activarea celulelor satelit ale fibrelor musculare faciale deteriorate și miogeneza lor.

Mai multe studii experimentale au arătat efectele benefice ale oxigenului hiperbaric necesare procesului de recuperare după paralizia facială. Utilizarea acestuia ca adjuvant este un instrument terapeutic valoros pentru îmbunătățirea practicii profesionale și îmbunătățirea calității vieții pacienților care parcurg un sindrom de post COVID
Referinte

Fujita N, Ono M, Tomioka T, Deie M. Effects of hyperbaric oxygen at 1.25 atmospheres absolute with normal air on macrophage number and infiltration during rat skeletal muscle regeneration. PLoS One. 2014 Dec 22;9(12):e115685.
Ince B, Arslan A, Dadaci M, Oltulu P, Bilgen F. The effect of different application timings of hyperbaric oxygen treatment on nerve regeneration in rats. Microsurgery. 2016; 36(7):586-92.
M Zammit, A Markey, C Webb. (2020). A rise in facial nerve palsies during the coronavirus disease 2019 pandemic. Cambridge University Press.
Müller A, Tal R, Donohue JF, Akin-Olugbade Y, Kobylarz K, Paduch D, Cutter SC, Mehrara BJ, Scardino PT, Mulhall JP. The effect of hyperbaric oxygen therapy on erectile function recovery in a rat cavernous nerve injury model. J Sex Med. 2008 Mar;5(3):562-70.
Oyaizu T, Enomoto M, Yamamoto N, Tsuji K, Horie M, Muneta T, Sekiya I, Okawa A, Yagishita K. Hyperbaric oxygen reduces inflammation, oxygenates injured muscle, and regenerates skeletal muscle via macrophage and satellite cell activation. Sci Rep. 2018 Jan 22;8(1):1288.

 

Program terapie: de luni pana vineri in intevalul orar 8.00 - 18.00

Program consultatii: de luni pana vineri in intevalul orar 14.00 - 18.00

In functie de diponibilitate se pot discuta si alte variante.

Bio Barica
Camera Hiperbara

Str. Pictor Aurel Băeșu 47, Bucuresti, sector 1
Telefon: Telefon: 0749.111.402 / 031.805.99.85
office@camerahiperbara.ro

Copyright © 2017 Hypermed Care S.R.L. Toate drepturile rezervate. Design web și programare.
Camera Hiperbara pe FacebookCamera Hiperbara
pe Facebook